Sauzen

Ga terug naar startpagina


Bernaisesaus

Sauzen
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:
4 takjes dragon
2 el witte wijnazijn
1 tl zwarte peper
1 sjalot
250 gr boter
2 eierdooiers
½ tl citroensap
Mespunt cayenepeper
1 el kervel

Bereidingswijze:
  1. Pluk de dragonblaadjes en hak de takjes en blaadjes apart.
  2. Snij de sjalot en kervel fijn.
  3. Meng de azijn met 2 el water, de dragon takjes, peperkorrels en sjalot in een steelpan.
  4. Laat op laag vuur in 5-10 minuten tot de helft inkoken. Zeef de vloeistof boven een andere steelpan.
  5. Veeg de pan schoon en smelt de boter op laag vuur zonder te verkleuren.
  6. Klop de dooiers door de ingekookte azijn.
  7. Zet de pan op de kleinste gaspit, gebruik eventueel een vlamverdeler.
  8. Klop minimaal 5 minuten stevig met een garde tot het mengsel gaat binden.
  9. Giet al kloppend de warme boter erbij, in een dun straaltje.
  10. De saus moet lobbig zijn en als een lint van de garde lopen.
  11. Breng de saus op smaak met citroensap, wat zout en de cayennepeper.
  12. Roer er de dragon en de kervel door.



Champignonsaus

Sauzen
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
250 gr Champignons
1 el Boter
1 el Citroensap
300 ml Slagroom
2 el Mosterd

Bereidingswijze:
  1. Snij de champignons in kwarten
  2. Breng de champignons in 300 ml water, citroensap en boter in een steelpan aan de kook
  3. Laat ongeveer 5 minuten flink doorkoken en giet af met een zeef boven een pan. Druk zoveel mogelijk vocht uit de champignons en bewaar het
  4. Doe het vocht in een koekenpan en laat op hoog vuur samen met de room inkoken tot 300 ml
  5. Roer de mosterd en de champignons erdoor
  6. Breng op smaak met peper en zout



Gegrilde paprikasaus

Sauzen
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
1 pot gegrilde paprika’s
1 el boter
1 bouillonblokje
100 ml water
125 ml kookroom

Bereidingswijze:
  1. Snij de paprika’s in stukjes en bak ze samen met de boter in een pan en laat 3 minuten smoren.
  2. Doe het bouillonblokje en het water erbij.
  3. Laat 5 minuten koken en pureer het vervolgens fijn met een staafmixer.
  4. Doe de kookroom erbij.



Geroosterde-uiensaus met knoflook

Sauzen
Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 120 minuten

Ingrediënten:
2 el olijfolie
500 gr zoete uien
1 bol knoflook
1 takje rozemarijn
400 ml runderfond
200 ml slagroom

Bereidingswijze:
  1. Snij de uien in parten en halveer de bol knoflook
  2. Verwarm de oven voor op 200 C
  3. Meng de olijfolie door de uienparten en spreid ze uit op een bakplaat.
  4. Leg de knoflook ertussen en rooster 30 minuten in de oven tot ze goed bruin zijn.
  5. Doe de ui samen met de tak rozemarijn, fond en room in een pan en breng tegen de kook aan.
  6. Laat de knoflook even afkoelen en knijp dan de pulp uit de knoflook tenen in de saus.
  7. Laat de saus 15 minuten zachtjes koken en verwijder de rozemarijn.
  8. Wrijf de saus met een pollepel door een fijne zeef.
  9. Zet de saus weer op het vuur en laat langzaam inkoken tot de helft.
  10. Breng op smaak met peper en zout
 
Lekker bij gebraden kip.



Jagersaus

Sauzen
Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 70 minuten

Ingrediënten:
3 sjalotjes
3 el boter
200 ml rode wijn
400 ml wildfond
2 takjes tijm
250 gr champignons
200 ml slagroom
2 el peterselie

Bereidingswijze:
  1. Snij de sjalotjes en peterselie fijn. Snij de champignons in vieren
  2. Bak de sjalot zachtjes 3 minuten in 1 el boter.
  3. Blus af met de rode wijn en laat deze op hoog vuur inkoken tot er bijna niets meer van over is.
  4. Voeg de wildfond en tijm toe en breng aan de kook.
  5. Draai het vuur lager en laat de saus tot de helft inkoken.
  6. Bak intussen de champignons in 5 minuten goudbruin in de rest van de boter.
  7. Roer de champignons door de saus samen met de slagroom.
  8. Breng aan de kook en laat de saus in 20-30 minuten langzaam indikken.
 
Bij serveren bestrooi de saus met peterselie.



Mosterdsaus

Sauzen
Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
1 el olijfolie
2 sjalotjes
1 kruidnagel
1 blaadje laurier
1 el bloem
200 ml slagroom
200 ml runderfond
2 el grove mosterd
1 el fijne mosterd

Bereidingswijze:
Voorbereiden (kan 1 dag van tevoren)
  1. Verhit de olie in een steelpan en bak de fijngesneden sjalotjes met de kruidnagel en laurier zachtjes 3 minuten.
  2. Voeg de bloem toe en bak deze even mee.
  3. Schenk de room en fond erbij en breng de saus al roerend aan de kook. Laat de saus zachtjes 10 minuten koken.
  4. Verwijder de kruidnagel en het laurierblad.
  5. Roer met een garde de mosterd erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  6. Zet tot gebruik in de koelkast.

    Bereiden
  7. Verwarm de saus in een steelpan



Romescosaus

Sauzen
Aantal personen: 10
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:
50 gr blanke amandelen
3 el olijfolie
3 tenen knoflook
1 rode peper
1 rode paprika
3 grote vleestomaten
2 tl honing
Mespunt saffraan

Bereidingswijze:
  1. Snij de paprika en rode peper in stukjes en de tomaten in parten.
  2. Bak de amandelen 2 minuten op laag vuur in de olie.
  3. Voeg de knoflook, rode peper en paprika toe en bak alles nog 2 minuten op hoog vuur.
  4. Voeg de tomaat toe en bak 2 minuten mee.
  5. Doe de inhoud van de pan over in een ruime maatbeker en voeg de honing, saffraan en 100 ml water toe.
  6. Pureer alles met een staafmixer tot een grove saus en breng op smaak met peper en zout. 



Romige paprikasaus

Sauzen
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten:
2 stuk Rode paprika
2 stuk Rode puntpaprika
2 el Olijfolie
1 stuk Uien
3 teentje Knoflook
1 tl Paprikapoeder
200 ml Slagroom

Bereidingswijze:
Voorbereiden kan 1 dag van tevoren
  1. Verwarm de oven op 200 graden
  2. Snijd de steel rondom de paprika’s en verwijder de zaden
  3. Zet de paprika’s met de open kant op een bakplaat en gaar deze 25 minuten in de oven
  4. Doe ze meteen uit de oven in een plastic zak en hierin laten afkoelen. Pel de schil eraf en snijd de paprika’s in stukjes.
  5. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui, knoflook en paprika op een hoog vuur
  6. Voeg paprikapoeder toe en bak dit 1 minuut mee. Schenk de room erbij en breng dit aan de kook laat alles 10 minuten zachtjes koken
  7. Schenk het mengsel in een maatbeker en pureer de saus met een staafmixer, breng het op smaak met zout en peper
  8. Af laten koelen en bewaren in de koelkast.



Satésaus

Sauzen
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
4 el Pindakaas
4 el Ketjap
4 el Heinz tomatenketchup
1 tl Sambal

Bereidingswijze:
  1. Alle ingrediënten in een pan doen, goed door elkaar mengen en zachtjes laten koken
  2. Verdun met water.



Tzatziki

Sauzen
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 95 minuten

Ingrediënten:
1 komkommer
250 gr griekse yoghurt
½ bosje munt
3 takjes peterselie
Cayennepeper
1 citroen
Geroosterd brood

Bereidingswijze:
  1. Schil de komkommer niet, maar snijd hem in de lengte doormidden en schraap met een lepeltje de zaadlijsten eruit.
  2. Snijd de halve komkommers in kleine blokjes.
  3. Bestrooi ze royaal met zout en laat 15 minuten intrekken. Spoel de blokjes onder de koude kraan en dep ze droog met een theedoek.
  4. Knijp de citroen uit.
  5. Doe de komkommer, yoghurt, gehakte munt, fijngesneden peterselie, peper en het sap van en halve citroen in een kom.
  6. Voeg zout en peper toe en schep alles door elkaar.
  7. Zet de tzatziki minstens 1 uur in de koelkast.
  8. Bestrooi met wat peterselie en serveer met geroosterd brood.