Vis gerechten

Ga terug naar startpagina


Botermalse zalm met avocado-caesarsaus & geroosterde broccoli

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten:
400 g krieltjes in de schil, schoongeboend, in partjes
600 g broccoli in plakjes van 1 cm
3 rode uien in partjes van 1 cm
3 el hazelnoten
3 el olijfolie
750 ml visbouillon van 1 tablet
6 basilicum takjes, stelen en blad apart
300 g zalmfilet
1 avocado rijp
3 el citroenmayonaise
2 ansjovisfilets in olijfolie, blikje
2-3 el citroensap

Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Verdeel de aardappelpartjes met de broccoli en ui over een bakplaat met bakpapier. Bestrooi met de hazelnoten en besprenkel met de olijfolie. Maal er zeezout naar smaak over.
  2. Rooster de groente en aardappels in het midden van de oven in 20-25 min. bruin en gaar.
  3. Breng intussen de visbouillon met de basilicumstelen aan de kook. Neem de pan van het vuur, voeg de zalmfilet toe en leg een deksel op de pan. Gaar de zalm in de hete bouillon in ± 15 min. botermals.
  4. Halveer intussen de avocado, wip de pit eruit en verwijder de schil. Pureer de avocado met de mayonaise, ansjovisfilets en het citroensap tot een lobbige saus. Verdun evt. met 1-2 el water. Voeg peper naar smaak toe.
  5. Neem de zalm uit de bouillon en verdeel in vlokken. Verdeel de broccoli met de ui en aardappel over 4 borden. Leg de zalmvlokken erbij en serveer met de avocado-caesarsaus. Bestrooi met de basilicumblaadjes.



Cajunvis met zoete-aardappelfriet

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 70 minuten

Ingrediënten:
4 witvisfilets 180 g, bijv. koolvis of kabeljauw, vel verwijderd
30 g boter gesmolten
2 el cajunkruiden
80 ml olijfolie
800 g zoete aardappelen in frieten gesneden
1½ el kristalsuiker fijn
voor erbij: aioli, korianderblaadjes en partjes citroen

Bereidingswijze:
  1. Bestrijk de vis met de gesmolten boter, bestrooi met zout en peper en de cajunkruiden. Zet 30 min.weg om te marineren.
  2. Verwarm de oven voor op 220°C. Besprenkel de zoete aardappelfrieten met 60 ml olie, bestrooi met de suiker en zout naar smaak. Leg ze op een rooster, op een bakplaat en bak ze 25 min. tot ze krokant zijn en keer ze halverwege.
  3. Verhit intussen 1 el olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de vis aan beide zijden, in 6-8 min. gaar.
  4. Serveer de vis met de friet, aioli, koriander en partjes citroen.



Flammkuchen met prei en zalm

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten:
400-500 g zalmfilet wild, vers of uit de diepvries, ontdooid
2 preien flink, in ringen
2 pakken flammkuchendeeg*
250 ml crème fraîche
200 g gemengde salade met rucola
handje verse kruiden bijv. bieslook, peterselie en/of kervel

Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Bestrooi intusssen de zalm met peper en zout. Breng in een hapjespan een laagje water aan de kook. Leg de zalm erin en pocheer de zalm in een 3-4 min. net gaar.
  3. Stoom de prei de laatste 2 min. even mee met de zalm. Zet 2 bakplaten klaar en leg op elke bakplaat een stuk flammkuchendeeg op het bijgeleverde bakpapier. Verdeel de crème fraîche over de 2 deeglappen. Verdeel de zalm er in plukjes overheen en verdeel de prei erover.
  4. Bak de flammkuchen elk in 15 min. goudbruin en gaar.
  5. Breng intussen de salade op smaak met olijfolie, peper, zout en grofgesneden verse kruiden.



Garnalenplank met basilicumaioli

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
5 el olijfolie
1 rode ui, fijngesneden
4 tenen knoflook, in plakjes
5 trostomaten, in stukjes
300 g witte rijst
2 buisjes saffraan* (à 0,05 g)
2 tl kurkuma*
750 ml groentebouillon
500 g grote gepelde garnalen (vers of ontdooid uit diepvries)
1 bosje platte peterselie, grof gesneden
2 limoenen, in partjes
 
aioli
1 flinke handvol basilicumblaadjes
1 tl mosterd
2 tenen knoflook
1 ei, op kamertemperatuur
2 el limoensap
200 ml zonnebloemolie

Bereidingswijze:
  1. Doe de basilicumblaadjes, mosterd, knoflook, het ei en limoensap in een hoge maatbeker en pureer met de staafmixer glad. Laat de staafmixer in de maatbeker staan en schenk er de olie bij.
  2. Pureer, terwijl je de staafmixer langzaam omhoog trekt, tot een gladde dikke knoflookmayonaise. Breng op smaak met zout en peper en zet apart zodat de smaak kan intrekken.
  3. Verhit in een hapjespan 2 eetlepel olijfolie. Fruit de ui en 2 tenen knoflook. Voeg de tomaten toe en bak 4 min. mee, tot ze zacht en sappig zijn. Schep de rijst erdoor.
  4. Voeg de saffraan, kurkuma en bouillon toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag, leg de deksel op de pan en kook de rijst in 10-12 min. zachtjes gaar.
  5. Verhit intussen de rest van de olijfolie in een ruime koekenpan. Bak de garnalen in 5-6 min. bruin en net gaar. Schep de laatste 2 tenen knoflook erdoor en bak nog 1 min.
  6. Schep de peterselie met zout en peper door de rijst. Leg de garnalen op een
  7. plank en serveer met de rijst, de basilicumaïoli en partjes limoen.



Gebakken rijst met garnalen

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
3 el zonnebloemolie
3 eieren
2 rode peper
6 bosuitjes
2 tenen knoflook
400 gr gepelde rauwe garnalen
200 gr rijst
80 ml sojasaus
1 tl sesamolie
2 el zoete chilisaus
120 gr diepvrieserwten

Bereidingswijze:
  1. Kook de rijst n laat afkoelen
  2. Snij de rode peper, knoflook en bosui fijn. Klop de eieren los.
  3. Verhit 1 el zonnebloemolie in een wok en voeg de eieren toe. Roer ze in 2 minuten tot ze licht stollen.
  4. Schep ze op een bord en zet apart.
  5. Voeg de rest van de zonnebloemolie in de wok en roerbak de rode peper, bosui en knoflook 1 minuut tot de geuren vrijkomen.
  6. Voeg de garnalen toe en roerbak ze nog 3 minuten tot ze roze zijn.
  7. Voeg het roerei, de gare rijst, sojasaus, sesamolie, chilisaus en doperwten toe en roerbak nog 3 minuten tot alles is doorgewarmd.



Gele viscurry met kurkuma en kokos

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten:
4 tenen knoflook fijngesneden
2-3 groene pepers fijngesneden
1 el gemberwortel fijngesneden, vers, geschild
2 tl kurkuma, fijngesneden, vers, geschild
2-3 el zonnebloemolie
1 ui fijngesneden
2 tl kurkuma, gemalen
2 tl korianderzaad gemalen
1 tl komijn gemalen
¼ tl kruidnagel gemalen
6 groene kardemompeulen, gekneusd
12 kerrieblaadjes, vers, + evt. extra gefrituurd, voor garnering
400 ml kokosmelk
250 ml visbouillon evt. van ½ tablet
600 g wijting of wijtingfilets met vel, in stukken van 4 cm
sap van 1 limoen
gestoomde basmatirijst en korianderblad voor erbij

Bereidingswijze:
  1. Wrijf de knoflook, groene pepers, gember en verse kurkuma samen fijn in een vijzel tot een grove pasta of maal fijn in de keukenmachine.
  2. Verhit de olie in een diepe koekenpan op matig vuur. Schep hierin de ui 3-4 min. om zonder te laten kleuren. Voeg de peperpasta toe en schep 3-4 min. om tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de specerijen en kerrieblaadjes toe en roer nog 2 min.
  3. Schenk de kokosmelk en bouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat onder af en toe roeren 10 min. zachtjes inkoken.
  4. Voeg de vis toe en pocheer in 4-5 min net gaar. Neem van het vuur en voeg limoensap en zout naar smaak toe.
  5. Serveer de curry met rijst, bestrooid met koriander en gefrituurde kerrieblaadjes.



Geroerbakte zalm met gember en sobanoedels

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
1 el gemberwortel geschild, geraspt
1 el sesamolie
60 ml tamari of sojasaus
600 g zalmfilet zonder vel, in stukken van 3 cm
6 el zonnebloemolie
½ bosje lente-ui in schuine stukjes
60 ml Chinese rijstwijn Shaohsing
2 bosjes bimi stelen in de lengte doorgesneden
120 g edamame sojabonen, diepvries
270 g sobanoedels gekookt volgens de aanwijzingen op de verpakking
2 el sesamzaadjes

Bereidingswijze:
  1. Meng voor de marinade de gember, sesamolie en 2 el tamari in een kom. Voeg de zalm toe en schep alles door elkaar. Zet weg en laat 10 min. marineren.
  2. Verhit 2 el zonnebloemolie in een wok op hoog vuur. Voeg de helft van de zalmstukken toe en bak al omscheppend 2-3 min. tot ze net gaar zijn. Neem uit de pan en bak de rest van de zalm op dezelfde manier in nog 2 el olie. Laat de zalm, losjes afgedekt met aluminiumfolie, 5 min. rusten.
  3. Voeg de rest van de olie toe aan de wok met de lente-ui en roerbak 2 min. Voeg de rijstwijn, bimi, edamame, de rest van de tamari en 60 ml water toe. Bak al omscheppend 3-4 min. of tot het vocht iets is ingekookt.
  4. Voeg de noedels toe en de zalm met de uitgelopen sappen en schep alles om tot het is doorgewarmd.
  5. Bestrooi met de sesamzaadjes en serveer.



Gerookte forelsalade

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
2 el Suiker
3 el Witte wijnazijn
3 el Zonnebloemolie
1 tl Grove mosterd
1 stuk Appel
100 gr Witte kool
1 stuk Krulsla melange
2 stuk Gerookte forelfilet
12 stuk Augurk
0,5 bakje Bieslook

Bereidingswijze:
  1. Doe de suiker met 2 el water in een steelpan, breng aan de kook en laat tot een goudbruine karamel kleuren
  2. Neem de pan van het vuur, laat 3 min. afkoelen en schenk de azijn erbij. Roer goed door. Zet de pan op laag vuur als de karamel stolt en roer tot de karamel weer gesmolten is
  3. Voeg al roerend de olie toe. Schenk in een grote kom en laat in ca. 15 min. Afkoelen
  4. Voeg de mosterd toe en breng op smaak met peper en zout
  5. Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de parten in dunne plakken
  6. Doe de kool, de krulsla en de appel in de kom bij de dressing en meng goed
  7. Snijd de forelfilet in stukken en verdeel met de augurken over de sla
  8. Bestrooi met de bieslook.



Griekse garnalenschotel met feta

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten:
6 el olijfolie
3 tenen knoflook
500 gr ongepelde rauwe garnalen
2 blikken tomaatstukjes
1 kaneelstokje
1 bosje oregano
150 gr feta
300 gr gele rijst
½ spitskool
1 komkommer
1 rode ui
1 citroen

Bereidingswijze:
  1. Snij de knoflook in plakjes, de spitskool in dunne reepjes, de komkommer in plakjes en de ui in dunne halve ringen. Knijp de citroen uit.
  2. Verhit in een braadpan 3 el olijfolie en bak de knoflook hierin 2 minuten zachtjes.
  3. Schep de knoflook uit de pan en bak de garnalen in de knoflookolie in 2 minuten snel rondom bruin.
  4. Schep ze uit de pan. Voeg aan de olie de tomaten met vocht, helft van de gebakken knoflookplakjes, kaneel en een paar takjes oregano toe en kook 10 minuten.
  5. Verwarm de oven voor op 220 C
  6. Roer de helft van de feta door de tomatensaus en breng op smaak met peper en zout.
  7. Schep de garnalen en de rest van de knoflook in een ovenschaal.
  8. Schep de tomatensaus erover en bestrooi met de rest van de feta.
  9. Bak de garnalen schotel in 12-15 minuten tot de feta net kleurt.
  10. Kook intussen de rijst volgens de aanwijzing op het pak.
  11. Meng de spitskool, komkommer, ui en wat oreganoblaadjes en meng met 3 el olijfolie.
  12. Breng de salade op smaak met citroensap, zout en peper.



Hollandse garnalensalade

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 80 minuten

Ingrediënten:
1 tl mosterd
1 citroen
1 teentje knoflook
2 el frambozenazijn
6 el olijfolie
1 courgette
4 gele tomaten
100 ml mayonaise
2 tl citroensap
200 gr garnalen
½ bakje tuinkers

Bereidingswijze:
  1. Rasp en pers de citroen. Pers de knoflook en snij de tomaat in dunne plakjes.
  2. Klop in een kom een dressing van de mosterd, de helft van de citroenrasp, knoflook, azijn en olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
  3. Snijd de courgette in flinterdunne plakjes met een dunschiller.
  4. Doe ze met de plakjes tomaat bij de dressing en laat 1 uur in de koelkast marineren.
  5. Verdeel de plakjes courgette afgewisseld met de plakjes tomaat over 4 borden.
  6. Roer in een kommetje de rest van de citroenrasp, de mayonaise en citroensap door elkaar en breng op smaak met een beetje peper.
  7. Verdeel de garnalen over de salade en strooi de tuinkers erover.
  8. Serveer de salade met de citroenmayonaise.
 
Lekker met geroosterd wit brood



Indiase garnalencurry met curryzout-naanbrood

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten:
2 el zonnebloemolie
1 ui
2 tenen knoflook
1 el verse gember
3 tl garam masala
3 tl kerriepoeder
1 el tomatenpuree
3 el korma currypasta
400 ml kokosroom
400 gr tomaatblokjes
400 gr kikkererwten
300 gr garnalen
Koriander
Witte rijst
 
Curry-naanbrood
1 tl garam masala
1 tl kerriepoeder
2 tl sesamzaad
4 naanbroden
20 gr ongezouten boter

Bereidingswijze:
  1. Snij de ui, knoflook en gember fijn.
  2. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur.
  3. Roerbak de ui, knoflook en gember 3-5 minuten tot de ui goudbruin is.
  4. Voeg de specerijen toe en roerbak nog 2 minuten.
  5. Voeg de tomatenpuree en currypasta toe en roerbak nog 1-2 min.
  6. Voeg de kokosroom en tomaatblokjes toe en laat 8-10 zachtjes koken onder af en toe roeren tot de curry is ingedikt.
  7. Roer de kikkererwten en garnalen erdoor en warm ze 1-2 minuten mee.
  8. Meng intussen in kleine kom de specerijen en sesamzaadjes met 1 el zeezout.
  9. Verwarm de naanbroden en smelt de boter
  10. Bestrijk de warme naan met de besmolten boter en bestrooi met het curryzout.
  11. Garneer de curry met korianderblaadjes en serveer met het naanbrood en witte rijst.



Kabeljauwpakketje met yoghurt, koriander en komijn

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 70 minuten

Ingrediënten:
6 el Griekse yoghurt
2-3 el korianderblaadjes, grof gehakt + extra takjes voor de garnering
1 rode peper, in ringetjes
1  tl komijnzaadjes of 1/2 tl komijnpoeder
sap en rasp van 1/2 kleine (bio)citroen
1/2 rode ui, in filnterdunne ringen
6 dikke stukken kablejauwfilet a ± 200 g
evt. extra citroenpartjes, voor erbij sesamolie

Bereidingswijze:
Voorbereiden: (kan 3 uur van tevoren)
  1. knip van bakpapier 6 ruime stukken. Meng de yoghurt met de gehakte koriander, helft van de rode peper, komijnzaad, zout, vergemalen peper en citroensap en -rasp.
  2. Verdeel de helft van de ui over de stukken bakpapier.
  3. Bestrooi de visfilets licht met zout en peper en wrijf ze aan een kant in met deel van het yoghurtmengsel en verdeel de rest van de ui erover.
  4. Vouw de pakketjes goed dicht en bewaar tot gebruik in de koelkast.

    Bereiden: (begin 1 uur van tevoren)
  5. Verwarm de oven voor op 120 graden. Gaar de pakketjes op een bakplaat 35-40 min. in het midden van de oven.



Kokoscurry met tamarinde en zalm met mosterdzaad

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten:
2 el geraspte kokos
1½ el olie
1 grote ui
2 tenen knoflook
1 chilipeper
3 cm gember
2 tl komijn
2 tl korianderzaad
1 tl kurkuma
2 tl mosterdzaad
100 gr tamarindepuree
1 el tomatenpuree
400 ml kokosmelk
500 gr zalmfilet
Basmatirijst

Bereidingswijze:
  1. Snij de ui in fijne ringen, de knoflook, gember en chilipeper fijn, de zalm in stukken van 6 cm.
  2. Verwarm de oven voor op 160 C.
  3. Strooi de geraspte kokos over een bakplaat en rooster ongeveer 5 minuten tot de kokos goudbruin kleurt.
  4. Haal uit de oven en schep in een kom.
  5. Verhit de olie in een pan en doe de ui, knoflook, chilipeper en gember in de pan, breng op smaak met peper en zout en bak ongeveer 10 minuten.
  6. Voeg de specerijen en het mosterdzaad toe en bak nog 2 minuten.
  7. Voeg de tamarindepuree, kokosmelk, geroosterde kokos en 60 ml water toe en laat 5 minuten indikken.
  8. Kook intussen de rijst gaar.
  9. Voeg de zalm toe en laat nog 4 minuten sudderen tot de vis gaar is.
  10. Serveer met de rijst. 



Ovengestoomde zalm

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
3 el sojasaus
2 tl sesamolie
4 zalmfilets met vel à 150 g, graatjes verwijderd
2 bosuitjes julienne gesneden
2 rode pepers zaadjes verwijderd, julienne gesneden
4 cm gemberwortel vers, geschild, julienne gesneden
1 struikje bokchoy of kleine paksoi, in de lengte gehalveerd
200 g dunne rijstnoedels mihoen
1 limoen sap + extra limoenpartjes ter garnering
½ tl kristalsuiker fijn
2 tl XO-saus
1 teentje knoflook geperst

Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Meng ½ el van de sojasaus met 1 tl van de sesamolie en bestrijk de zalm hiermee. Leg de zalm met het vel naar beneden aan één kant van een rooster boven een braadslee. Verdeel de helft van de bosuitjes, rode peper en gember over de zalm.
  2. Leg aan de andere kant van het rooster de gehalveerde boksoi. Schenk een bodempje water van 1 cm in de braadslee en dek het geheel af met aluminiumfolie.
  3. Stoom de zalm ± 15 min. tot hij net gaar is.
  4. Bereid intussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel af onder de koude kraan.
  5. Meng in een kommetje het limoensap met de suiker, XO-saus, knoflook en de resterende sojasaus en sesamolie.
  6. Verdeel de noedels over kommen en schep de zalm en paksoi erop.
  7. Sprenkel de limoendressing erover en strooi de rest van de bosuitjes, de peper en gember erover.
  8. Serveer met limoenpartjes om erover uit te knijpen.



Ovenschotel van vis met citroenpeperkorst & groenten

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 110 minuten

Ingrediënten:
6 kleine rauwe rode bieten
2 bosjes jonge wortels
Olijfolie
30 gr paneermeel
1 citroen
4 witvis filets
80 gr feta
Bosje munt

Bereidingswijze:
  1. Schil en halveer de rode bieten. Schil de wortels. Rasp de citroen.
  2. Verwarm de oven voor op 200 C
  3. Doe de biet en wortels in een grote braadslede, besprenkel ze met olijfolie en bestrooi met zout en peper.
  4. Bak 40 minuten in de oven.
  5. Meng het paneermeel met de citroenrasp en zwarte peper.
  6. Bestrooi elke visfilet met het broodkruim en druk goed aan.
  7. Leg de filets tussen de groenten en besprenkel met olijfolie.
  8. Bak nog 15 minuten in de oven.
  9. Strooi en feta en muntblaadjes over en serveer.



Pasta met gerookte zalm en zongedroogde tomaatjes

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:
375 gr pasta
150 gr gerookte zalm
1 el olijfolie
3 teentjes knoflook
2,5 dl slagroom
15 gr bieslook
1 tl mosterdpoeder
2 tl citroensap
4 el Parmezaanse kaas
Zongedroogde tomaatjes

Bereidingswijze:
  1. Snij de gerookte zalm en de gedroogde tomaatjes in kleine stukjes
  2. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook 30 seconde op laag vuur.
  3. Voeg slagroom, bieslook, mosterdpoeder, zout en peper toe.
  4. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de saus enigszins inkoken.
  5. Voeg de zalm en citroensap toe en meng goed.
  6. Laat het geheel langzaam warm worden.
  7. Kook intussen de pasta gaar.
  8. Laat de pasta goed uitlekken en doe hem terug in de pan.
  9. Schep de saus erdoor en serveer met de zongedroogde tomaatjes, parmazaan en bieslook.



Pasta met vissaus

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
300 gram Diepvries kabeljauw
300 gram Fusilli tricolore
25 gram Boter
25 gram Bloem
250 ml Melk
1 stuk Visbouillon
3 teentje Knoflook
1 stuk Uien
1 bakje Garnalen
125 ml Crème fraîche
3 eetlepel Dille

Bereidingswijze:
  1. Kook de fusilli al dente
  2. Smelt de boter in een pan en voeg de bloem erbij en laat dit 2-3 minuten zachtjes bakken.
  3. Al roerend 1/3 van de melk erbij schenken en blijven roeren tot een dikke saus ontstaat.
  4. Scheut voor scheut de rest van de melk toevoegen tot een mooie saus.
  5. Bouillontablet boven saus verkruimelen en knoflook toevoegen.
  6. Ui, kabeljauw (in blokjes) en garnalen erdoor roeren en de saus nog 10 minuten zachtjes laten verwarmen tot de kabeljauw gaar is en uit elkaar valt.
  7. Crème fraiche erdoor roeren en goed verwarmen. Voeg hierna de dille toe.
  8. Pasta afgieten en in diep bord doen, daarna saus erover verdelen.
     
Lekker met broccoli.



Pastinaakstamppot met zalm

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten:
1 kg aardappels
750 gr pastinaken
½ bakje mascarpone
125 gr jonge rucola
200 gr gerookte zalm
Walnootolie

Bereidingswijze:
  1. Schil en snijd de aardappels en pastinaken in stukken.
  2. Kook de aardappels en pastinaak in 20 minuten gaar.
  3. Stamp de aardappelen met wat kookvocht tot een fijne puree.
  4. Roer de mascarpone door de puree en schep tweederde van de rucola met zout en peper naar smaak erdoor.
  5. Schep de stamppot op 4 borden en leg de zalm erop.
  6. Strooi de rest van de rucola erover en schenk wat walnootolie erover.



Patate e funghi al cartoccio

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten:
1 kg aardappelen
1 ui
2 tenen knoflook
500 gr paddenstoelen melange
70 gr roomboter
100 ml droge witte wijn
100 ml gevogeltefond
3 el munt
4 visfilets

Bereidingswijze:
  1. Snij de aardappel in blokjes, de ui fijn, de paddenstoelen in grove stukken en de munt in reepjes.
  2. Verwarm de over voor op 200 C.
  3. Kook de aardappelen 5 minuten voor in water met zout.
  4. Bak de ui, knoflook en paddenstoelen in 20 gr boter 8 minuten tot ui glazig is.
  5. Voeg wijn en bouillon toe en schep de aardappelen en de munt erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  6. Verdeel het mengsel over 4 grote dubbelgevouwen vellen aluminiumfolie (glimkant boven).
  7. Bestrooi de visfilet met peper en zout en leg op de groente.
  8. Leg op elk stuk wat boter en vouw de folie iets omhoog en verdeel het wijnvocht erover.
  9. Vouw de pakketjes losjes maar goed dicht en bak de pakketjes in de oven in 15 minuten gaar.



Roodbaars met romige saffraan-zeekraalrisotto

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten:
400 gr kerstomaatjes
6 el olijfolie
2 saffraan
2 sjalotten
300 gr risotto
150 ml droge witte wijn
4 roodbaars
3 el mascarpone
25 gr parmezaan
100 gr zeekraal

Bereidingswijze:
  1. Snij de sjalotten fijn en rasp de kaas.
  2. Verwarm de over voor op 200 graden.
  3. Leg de tomaatjes op een bakplaat en besprenkel ze met 2 el olijfolie.
  4. Rooster de tomaatjes 15-20 min.
  5. Week intussen de saffraan in 1 liter warm water
  6. Verhit in een pan 2 el olijfolie en fruit de sjalotten 3 min.
  7. Schep de risotto erdoor en bak de korrels tot ze glanzen glazig zijn.
  8. Schenk de wijn bij de rijst. Laat de rijst zachtjes koken en de wijn opnemen.
  9. Voeg dan in 3 porties het saffraanwater toe. Laat de rijst elke portie zachtjes koken en onder af en toe roeren voeg de andere porties toe.
  10. Verhit in een koekenpan de rest van de olijfolie en bak de vis op de huid in 3-4 min knapperig. Draai de vis om en bak nog 2 min.
  11. Neem intussen de risotto van het vuur en roer de mascarpone en kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  12. Laat de risotto afgedekt 5 min rusten.
  13. Neem de roodbaars uit de pan en voeg een scheutje olijfolie in de pan. Bak de zeekraal in 2-3 minuten knapperig.
  14. Schep de zeekraal, tomaatjes en de roostersappen uit de bakplaat door de risotto. 



Sliptong met mosterd-peterselieboter

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
1 kg aardappels
150 gr ongezouten boter
1 el mosterd
4 el peterselie
1 teentjes knoflook
1 citroen
2 el notenolie
3 el volle boerenyoghurt
1 kropsla
4 sliptongen

Bereidingswijze:
  1. Schil en snij de aardappels in stukken. Snij de peterselie en knoflook fijn. Rasp de citroen.
  2. Kook de aardappelen in 25 minuten goed gaar.
  3. Giet bijna al het kookvocht af en voeg op het vuur nog 50 gr boter, 1 el mosterd en de helft van de peterselie toe en stamp er een fijne puree van.
  4. Prak ondertussen 2 tl mosterd, knoflook, rest van de peterselie en 1 tl citroenrasp door 75 gr romige geroerde boter.
  5. Vorm er met behulp van een stukje plasticfolie een rolletje van en leg tot gebruik in de vriezer.
  6. Klop een dressing van 1,5 el citroensap, 1 tl mosterd, de olie en yoghurt. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Doe de slag in een schaal en schenk de dressing erover.
  8. Smelt in een pan de boter en bak de sliptong in 3 minuten per kant gaar.
  9. Snij de boter in plakjes.
  10. Leg de sliptong op borden en leg de plakjes boter erop.
  11. Serveer met de puree en de sla.



Tajine met vis

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
2-3 el olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1½ tl gemalen komijn
1½ tl gemberpoeder
1 el harissa
1½ tl gemalen koriander
12 grote rauwe garnalen, gepeld en schoongemaakt
400 g stevige witvis, in stukken
100 g sperziebonen, afgehaald, in stukjes van ± 3 cm
400 g kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt
400 g tomatenblokjes uit blik
250 ml visbouillon
500 g vongole of andere schelpdieren, panklaar
120 g diepvriesdoperwten
½ bosje munt, blaadjes fijngesneden
300 g couscous, gekookt volgens de aanwijzingen op de verpakking
45 g amandelschaafsel, geroosterd

Bereidingswijze:
  1. Verhit de olie in een pan met dikke bodem op matig vuur. Fruit de ui 3-4 min. Voeg de knoflook, specerijen en harissa toe en schep 2 min. om tot de aroma’s vrijkomen.
  2. Voeg de garnalen, vis, sperziebonen en kikkererwten toe. Schep 2 min. om en voeg de tomatenblokjes, bouillon en zout en peper toe.
  3. Breng aan de kook en laat 4-5 min. zachtjes inkoken. Voeg de schelpen en doperwten toe en verwarm afgedekt 5 min. tot de schelpen zich openen. Neem van het vuur.
  4. Strooi de munt over de tajine. Serveer met couscous, bestrooid met amandelschaafsel.



Teriyaki vispakketjes

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 110 minuten

Ingrediënten:
2,5 el mirin
2,5 el sake
4 el donkere sojasaus
2 tl honing
4 cm gember
4 witvis
200 gr shiitakes
200 diepvries sojabonen
25 gr taugé
Koriander

Bereidingswijze:
  1. Rasp de gember. Snij de shiitakes in plakjes.
  2. Meng in een kom de mirin, sake, sojasaus, honing en gember.
  3. Besprenkel de vis hiermee en laat ze 30 minuten marineren.
  4. Verwarm de oven voor op 225 C.
  5. Laat de vis uitlekken, vang 80 ml marinade op.
  6. Knip per pakketjes een vel bakpapier en 2 vellen aluminiumfolie van 50x50cm en leg ze op elkaar met het bakpapier boven.
  7. Buig de folieranden omhoog zodat bakjes ontstaan.
  8. Leg de vis in elk bakje, verdeel de paddenstoelen erover en besprenkel elke vis met een kwart van de marinade.
  9. Draai de 2 uiteinden van de folie met het papier eromheen samen zodat je pakketjes krijgt.
  10. Bak ze 15 minuten in de oven.
  11. Kook intussen de bonen in een bodempje water 5 minuten.
  12. Giet het kokende water door een zeef af over de taugé.
  13. Laat beide uitlekken en verdeel de bonen, taugé en korianderblaadjes over de vis.
 
Vervang de sojabonen evt door dubbelgedopte diepvries tuinboontjes.



Thaise rijst met garnalen en koriander

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
2 eetlepel Olie
1 stuk Ui
250 gram Sugarsnaps
1 stuk Rode paprika
1 stuk Paksoi
2 eetlepel Thaise rode currypasta
300 gram Pandan rijst
400 gram Cocktailgarnalen
1 bos Koriander
2 stuk Limoen

Bereidingswijze:
  1. Snij de sugarsnaps in grove reepjes, de ui fijn, de paprika in blokjes, de paksoi in reepjes en de koriander grof.
  2. Verhit in een pan met dikke bodem de olie.
  3. Bak de ui ongeveer 1 minuut op hoog vuur en voeg de sugarsnaps, paprika en het witte deel van de paksoi toe en roerbak ongeveer 3 minuten.
  4. Draai het vuur lager en voeg de currypasta toe en roerbak ongeveer 1 minuut tot  de heerlijke geur vrijkomt.
  5. Schep dan de rijst erdoor en schenk er 400 ml heet water bij, roer goed en breng aan de kook.
  6. Leg de deksel op de pan en draai het vuur zo laag mogelijk. Kook de rijst op matig vuur in 12-15 minuten gaar.
  7. Leg de laatste 5 minuten de garnalen op de rijst en warm ze mee.
  8. Neem de pan van het vuur en laat de rijst afgedekt nog 5 minuten staan.
  9. Schep de groene paksoiblad en zout en peper naar smaak door de rijst.



Visstoof met balsamico

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
2 rode uien
2 gele paprika
3 el olijfolie
2 tenen knoflook
1 blikje tomatenpuree
75 ml balsamico
1 blik tomaatstukjes
3 takjes rozemarijn
100 gr chorizo
500 gr visfilet
1 stokbrood

Bereidingswijze:
  1. Snijd de ui in partjes, de paprika in dikke repen en de chorizo in blokjes.
  2. Bak de ui en paprika 5 minuten zachtjes in de olie.
  3. Voeg de geperste knoflook en tomatenpuree toe en bak nog 2 minuten zacht.
  4. Voeg de balsamico, tomaatstukjes en rozemarijn toe en breng aan de kook.
  5. Stoof de saus 15 minuten zachtjes en roer af en toe om.
  6. Roer de chorizo door de saus.
  7. Snijd de vis in stukken, leg op de saus in de pan en stoof in 7 minuten gaar.
 
Serveer met het stokbrood.



Wraps met garnalen en pittige limoensalsa

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
1 stuk Limoen
2 teentje Knoflook
1 theelepel Komijnpoeder
0,5 theelepel Chilipoeder
6 eetlepel Koriander
6 eetlepel Olijfolie
200 gram Garnalen
200 gram Mais
1 stuk Avocado
1 pot Bruine bonen
0,5 stuk Rode uien
1 stuk Tomaten
1 stuk Rode peper
6 stuk Tortilla wraps
200 ml Zure room
2 theelepel Gember

Bereidingswijze:
  1. Meng in een grote kom de limoenrasp, knoflook, gember, komijn, chilipoeder, wat zout en peper, de helft van de koriander en 4 eetlepel olijfolie.
  2. Doe de garnalen erbij en laat marineren.
  3. Meng in een andere kom de mais, avocado, bonen, ui, tomaat, rode peper, limoensap en de rest van de koriander met 2 eetlepels olie en wat zout en peper tot een salsa.
  4. Rooster de garnalen 1 minuut aan elke kant tot ze gaar en mooi roze kleuren.
  5. Verwarm intussen de tortilla's.
  6. Leg de tortilla op een bord en besmeer met de zure room, garnalen en salsa.



Zalm en couscoussalade met asperges en tuinbonen

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten:
300 gr couscous
200 ml groentebouillon
250 gr diepvries tuinbonen
250 gr groene asperges
4 zalmfilets
3 el olijfolie
1 bosje bosui
Bosje munt
Bosje koriander
Bosje dille
1 limoen
3 el extra vierge olijfolie
Griekse yoghurt

Bereidingswijze:
  1. Snij de bosui, munt, koriander en dille fijn. Snij de asperges in stukjes.
  2. Ontvel de tuinbonen.
  3. Doe de couscous in een kom en schenk de hete groentebouillon erover. Dek af met plastic folie en laat 10 minuten staan.
  4. Blancheer de tuinbonen en asperges 2 minuten in kokend water met zout.
  5. Verhit een grote koekenpan 2 minuten op middelhoog vuur. Bestrijk de zalm met 1 el olijfolie en bestrooi royaal met zout en peper.
  6. Bak de zalm met de velkant onder 3 minuten. Keer ze om en bak de andere kant 1 minuut.
  7. Neem de zalm uit de pan en laat 2 min rusten.
  8. Veeg de pan schoon, draai het vuur hoog en voeg de rest van de olie toe. Bak de bosui tot hij krokant is.
  9. Meng de munt, koriander, dille, limoensap en extra vierge olijfolie door elkaar in een kom.
  10. Roer de couscous los met een vork en voeg de groenten, bosui, kruidendressing en ruim zeezout en peper toe en schep alles door elkaar.
  11. Serveer de couscous met de zalm en yoghurt.



Zalm met bietje en cantharellen

Hoofgerechten - Vis
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
200 ml Olijfolie
2 theelepel Anijszaad
1 stuk Sjalotjes
500 gram Rode bieten
300 ml Gevogeltefond
300 gram Cantharellen
250 gram Champignons
2 stuk Zalmfilet
1 eetlepel Citroensap
1 eetlepel Boter
300 ml Slagroom
2 eetlepel Mosterd

Bereidingswijze:
  1. Verhit de helft van de olie in een braadpan en voeg het anijszaad toe.
  2. Voeg de sjalotjes toe en bak zachtjes ong. 3 minuten en voeg dan de in blokjes gesneden rauwe rode bieten toe.
  3. Bak ong. 5 minuten en voeg de fond erbij en kook de bietjes op middelhoog vuur in ong. 20 minuten beetgaar.
  4. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  5. Verhit de rest van de olie en bak de cantharellen op hoog vuur. Schep goed om en laat het vocht verdampen. Breng ze op smaak met peper en zout.
  6. Doe de helft van de cantharellen door de bietjes.
  7. Verdeel het bietenmengsel over het midden van een stuk bakpapier.
  8. Bestrooi de zalmfilets met zout en peper en leg ze op het bietenmengsel. Vouw het pakketje nu dicht.
  9. Leg de pakketjes op een bakplaat en gaar ze ong. 15 minuten.
  10. Breng de champignons met 300 ml water, citroensap en de boter in een steelpan aan de kook en laat dit ong. 5 minuten flink koken.
  11. Giet af met een zeef boven een kom en druk zoveel mogelijk vocht uit de champignons.
  12. Doe het vocht in een koekenpan en laat het op hoog vuur samen met de room inkoken tot 300 ml.
  13. Roer de mosterd en de rest van de cantharellen en champignons erdoor. Breng op smaak met peper en zout.



Zalm met knolselderij en champignons

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 90 minuten

Ingrediënten:
2 el olijfolie
200 gr knolselderij
50 gr champignons
½ rode ui
1 teentje knoflook
½ el tijm
1 el kappertjes
2 el zwarte olijven
4 zalmfilets
25 gr boter
1 sjalot
200 ml visfond
100 ml witte wijn
100 ml slagroom
2 tl mosterd

Bereidingswijze:
  1. Snij de knolselderij in blokjes, de champignons in vieren, de ui en knoflook fijn en hak de olijven grof.
  2. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de knolselderij, champignons, rode ui, knoflook en tijm 5 minuten.
  3. Bestrooi met zout en peper en schep in een kom. Roer de kappertjes en olijven erdoor.
  4. Verhit intussen voor de saus de boter en bak hierin de sjalot 3 minuten.
  5. Blas af met de visfond en wijn en laat alles tot de helft inkoken.
  6. Voeg de slagroom en mosterd toe en laat alles tot 200 ml inkoken.
  7. Breng op smaak met peper en zout.
  8. Verwarm intussen de oven voor op 180 C
  9. Bestrooi de zalm met peper en zeezout en leg hem op een bakplaat met bakpapier.
  10. Beleg de bovenkant van de zalm ruim met het knolselderij champignonmengsel.
  11. Bak de zalm in 8 minute gaar.
  12. Serveer de zalm met de saus erbij. 



Zalm uit de oven en pompoen met amandelpesto

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten:
1 kg flespompoen
1 el rozemarijn
125 ml olijfolie
2 el bladpeterselie
40 gr amandelschaafsel
1 teen knoflook
4 zalmfilet
Sperziebonen

Bereidingswijze:
  1. Snij de flespompoen in stukken van 3 cm en snij de rozemarijn fijn. Pers de knoflook uit.
  2. Verwarm de oven voor op 200 C
  3. Bekleed een grote braadslee met bakpapier. Doe de pompoen in de braadslee, voeg de rozemarijn, 1 el olie en zout en peper toe en schep door elkaar.
  4. Rooster de pompoen in 15 minuten bijna gaar.
  5. Kook intussen de sperziebonen in water met zout gaar.
  6. Maak de pesto: pureer de peterselie, amandelschaafsel en knoflook. Schep in een kommetje en roer er 125 ml olijfolie, zout en peper naar smaak door.
  7. Bestrijk de stukken zalm met 1 el olijfolie, bestrooi ze met peper en zout en leg ze in de braadslee bij de pompoen.
  8. Zet de braadslee nog 12 minuten in de oven.
  9. Schep ze op borden en serveer met de pesto en de sperziebonen. 



Zalm-garnalen potpie

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 115 minuten

Ingrediënten:
500 ml visfond
250 ml slagroom
250 ml crème fraîche
100 ml witte wijn
Scheutje pastis
Takje dragon
Takje platte peterselie
1 citroen
Snuf nootmuskaat
Snuf cayennepeper
Snuf kerriepoeder
1 tl suiker
60 gr boter
300 gr zalm
300 gr rauwe garnalen
6 plakjes bladerdeeg
1 ei

Bereidingswijze:
  1. Hak de kruiden fijn en rasp de citroen. Snij de zalm in blokjes.
  2. Zet de visfond op met de slagroom, de crème fraîche en de witte wijn. Laat dit op laag vuur 1 uur inkoken tot 350 ml.
  3. Breng de saus dan op smaak met een scheutje pastis, de kruiden, citroenrasp, nootmuskaat, cayennepeper, kerriepoeder en suiker.
  4. Klop op het laatst de boter erdoor en haal de pa van het vuur.
  5. Roer de zalmblokjes erdoor samen met de garnalen.
  6. Verwarm intussen de oven voor op 180 C.
  7. Vul ovenschaaltjes (inhoud 250 ml) met het mengsel.
  8. Snijd uit de velletjes bladerdeeg dekseltjes. Leg ze erop en maak een gaatje in het midden. Zo kan de hete stoom eruit en wordt het deeg knapperig.
  9. Bestrijk de deksel met een opgeklopt ei.
  10. Zet de potpies in de oven en bak ze in 20-25 minuten gaar. 



Zomerprei-stamppot met Hollandse garnalen

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
1,2 kg aardappels
600 gr prei
175 ml crème fraîche
200 gr garnalen
4 el tuinkers
50 gr boter

Bereidingswijze:
  1. Schil de aardappelen en snij in gelijke stukken. Snij de prei in dunne ringen.
  2. Kook de aardappels in 20-25 minuten gaar.
  3. Smelt intussen in een koekenpan 25 gr boter en bak hierin op laag vuur de prei in 5-8 minuten beetgaar.
  4. Giet de aardappels af en stamp ze met de crème fraîche en de rest van de boter tot een stamppot.
  5. Schep de prei en de garnalen erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  6. Serveer en bestrooi met de tuinkers. 



Zwarte pasta met inktvis en asperges

Hoofdgerechten - Vis
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:
2 stuk Inktviszakjes
0,5 eetlepel Olijfolie
1 stuk Sjalotjes
8 stuk Asperges
100 ml Slagroom
100 ml Kippenbouillon
1 eetlepel Bladpeterselie
0,5 stuk Citroen
300 gram Zwarte pasta

Bereidingswijze:
  1. Verwarm voor de in dunne plakjes gesneden inktvis de olijfolie in een ruime koekenpan en fruit hierin de sjalot zachtjes 5 min.
  2. Voeg de asperges, room en kippenbouillon toe en warm mee.
  3. Verwarm op het laatst kort de inktvis mee en breng op smaak met zout, peper en citroen.
  4. Meng de saus met de pasta, bestrooi met peterselie en serveer